Transport

Transportul in Suedia este in general bine pus la punct. Oferta este complexa, de la o retea densa de autostrazi si trenuri care acopera regiunile populate ale tarii pana la numeroase aeroporturi folosite atat la transportul de linie cat si la cursele charter care ofera anual milioane de vacante in tarile mai calduroase. Transportul pe apa are o componenta importanta atat in ceea ce priveste legaturile cu alte tari, cat mai ales pentru transportul de marfuri, porturile suedeze avand o activitate febrila tot timpul anului si fiind unele dintre punctele de legatura intre Europa si alte continente. Una dintre explicatiile succesului economic al Suediei este tocmai prezenta unui transport foarte bine organizat (dar nu perfect).

 

Transportul rutier

 

Reteaua de autostrazi a Suediei nu este impresionanta, daca este sa o comparam cu cele din Germania, Italia sau Spania. Proiectele de autostrazi au aparut relativ tarziu si s-au facut doar pe etape, ceea ce face ca in multe zone sa fie doar cioturi de autostrada, conectate prin drumuri nationale obisnuite. In ultimii ani au fost finalizate cateva proiecte mai mari, astfel incat acum este posibil sa se circule pe autostrada intre Oslo(Norvegia) si Copenhaga (Danemarca) pe toata coasta de est a Suediei (prin Göteborg – Helsingborg – Malmö). De asemenea, exista si o legatura directa intre Malmö si Stockholm. Pe de alta parte, intre Göteborg si Stockholm nu exista decat bucati de autostrada. O solutie provizorie a fost reamenajarea unor drumuri nationale. Astfel, acestea au capatat un marcaj median din stalpi, care nu permite depasirea pe contrasens. Pentru a se rezolva problema vehiculelor lente, la fiecare 2-3 kilometri, alternativ, fiecare sens mai primeste o banda, ceea ce face posibila depasirea in conditii de siguranta. Pe aceste drumuri viteza maxima permisa este de 100 de km pe ora, destul de apropiata de viteza maxima permisa pe autostrada (110 sau 120 de km pe ora). De remarcat este ca la nord de Stockholm nu exista niciun proiect de autostrada, dar la fel de adevarat este ca 85% de populatie traieste in treimea sudica a tarii, in special jurul celor trei mari orase: Stockholm, Göteborg, Malmö.

Asa cum am mentionat deja, viteza maxima pe autostrada este 120 de km pe ora, insa exista numeroase zone de restrictii, care reduc aceasta viteza maxima la 110, 100, 80 sau chiar 70 de kilometri pe ora. Cele mai multe radere se afla pe drumuri nationale, insa exista si radere mobile, instalate pe masini de politie (inscriptionate corespunzator sau nu!) sau chiar de tip pistol. Orice depasire a vitezei maxime se poate solda cu amenda, iar cuntumul este destul de “generos”, astfel incat este de preferat sa respectati viteza legala. De remarcat ca si in conditiile in care “viteza traficului” depaseste de multe ori viteza legala, in special in zonele de autodtrada din interiorul sau apropierea oraselor (unde limita este de 70 sau 80 de kilometri pe ora) exista numeroase cazuri de conducatori auto care au fost sanctionati pentru depasirea vitezei legale.

Regulile rutiere sunt in general respectate in Suedia, in special cele privind parcarea sau depasirea. Singurele abateri pe scara larga sunt cele la regimul vitezei si lipsa semnalizarii la schimbarea directiei de mers. De mentionat ca desi politistii nu fac nicio diferenta atunci cand dau amenzi, pentru soferii suedezi este de inteles sa depaseasca uneori viteza maxima pe autostrada, insa respecta de cele mai multe ori vitezele maxime din zonele rezidentiale, chiar daca asta inseamna ca merg distante bune cu cel mult 30 de kilometri pe ora. Multi soferi considera, din pacate, semnalizarea ca o optiune, nu o obligatie, si un numar foarte mic de soferi semnalizeaza in sensurile giratorii. Acest comportament descurajeaza totusi condusul agresiv, si in general soferii prefera sa opreasca pentru a da prioritate chiar daca nu e neaparat nevoie decat sa intre in intersectie riscand un accident.

Foarte important de mentionat este ca biciclistii si mai ales pietonii sunt privilegiati in Suedia. La trecerile de pietoni nu este nevoie ca piciorul pietonului sa fie pe zebra, simpla apropiere si intentie de a traversa determina soferul sa opreasca masina pentru a acorda prioritate. Situatia se practica si in zonele cu trafic intens din marile orase, iar claxoanele sunt practic inexistente, soferii asteapta atat cat este nevoie pentru ca toti pietonii sa traverseze. In zonele din apropierea scolilor, centrelor comerciale sau in zonele turistice soferii acorda prioritate pietonilor chiar daca nu sunt prezente treceri de pietoni. Chiar daca initial situatia este ciudata pentru soferul roman obisnuit cu traficul infernal din Bucuresti, de exemplu, in timp se pot sesiza avantajele acestui stil preventiv si neagresiv de a conduce. Reversul medaliei este ca pietonii capata o incredere excesiva, care risca sa le produca probleme atunci cand viziteaza tari in care traficul auto este mult mai agresiv.

A parca un autoturism nu este o misiune foarte usoara in Suedia. In marile orase este de neconceput ca o masina sa fie lasata pe strada sau pe trotuar, se folosesc parcarile special amenajate (si care, in cea mai mare parte, sunt cu plata). Pretul unei ore de parcare variaza intre 1 leu si 20 de lei, in functie de momentul zilei si de zona. Agentii care amendeaza soferii masinilor parcate ilegal sunt foarte activi, astfel incat o masina lasata pe o parcare aparent izolata in padure, in apropierea unui lac, dar care are automat de plata a parcarii, risca sa primeasca o amenda cuprinsa intre 200 si 450 de lei. Modalitatea de plata este cu cardul sau cu monede. Exista automate care functioneaza doar cu cardul sau, in cazul modelelor mai vechi, doar cu monede. In unele orase mai mici exista posibilitatea parcarii gratuite a unei masini pentru o anumita perioada de timp (intre 10 minute si cateva ore). Daca semnul rutier solicita ca soferul sa mentioneze ora la care a ajuns, este nevoie ca pe bord sa fie un carton special in forma de ceas (se gaseste de cumparat la supermarketurile din apropierea acestor tipuri de parcari). Uneori este posibil sa se lase o bucata de hartie pe bord pe care se scrie ora la care masina a fost parcata. Se obisnuieste sa se rotunjeasca cu jumatate de ora, astfel incat daca o masina este parcata la ora 14:02 se va nota 14:30, iar daca parcarea respectiva este gratuita timp de 3 ore masina trebuie mutata cel tarziu la ora 17:30.

In apropierea garilor din orasele mai mici exista asa numitele parcari de naveta (Pendelparkering) care sunt gratuite si nu au limita de timp. Atentie insa, acestea de multe ori sunt relativ izolate fata de localitatile respective si nu de putine ori masinile lasate acolo pe perioade lungi de timp au parte de spargeri sau sunt incendiate.

Stockholm si Göteborg au introdus in ultimii ani taxe de tranzit, numite “taxe de aglomeratie” (Trängselskatt). Taxarea se face pe baza camerelor video care inregistreaza numarul de la masina. Pretul variaza intre 4,5 lei si aproape 20 de lei pentru fiecare trecere printr-o astfel de zona taxata. Factura este trimisa acasa prin posta. In teorie sunt taxate si masinile care sunt inmatriculate in strainatate, insa in practica cele mai multi dintre soferii straini nu primesc niciodata acasa astfel de facturi. In ultima perioada s-au semnat contracte cu diferite firme specializate in recuperarea acestor sume, insa ele actioneaza in special in alte state nordic sau din vestul Europei.

Suedia dispune de numeroase benzinarii, insa multe dintre acestea nu au personal (soferul deblocheaza pompa cu ajutorul cardului de credit si alimenteaza singur masina). Pretul combustibilului este cu cateva procente mai mare decat cel din Romania. Spalatoriile auto sunt usor de gasit, insa cele mai multe dintre ele sunt de tip automat sau de tip autoservire (se achizitioneaza jetoane iar apoi soferul isi spala singur masina folosind un furtun cu jet puternic – apa calda, rece si amestec de apa cu ceara – precum si un furtun perie cu spuma).  Desi putine la numar, exista si spalatorii ca in Romania, unde angajatii spala manual masinile, preturile fiind mai mici decat la spalatoriile automate.

 

Transportul feroviar

 

Reteaua de transport feroviar este foarte bine pusa la punct in Suedia. Intre destinatiile importante exista frecvent trenuri care merg din ora in ora sau chiar mai des, iar trenurile de navetisti au o frecventa de 15 sau 30 de minute, in functie de ora sau ruta. Biletele se pot achizitiona pe internet, la automatele de bilete din gari sau, in unele cazuri, la case de bilete. In ciuda unor investitii constante si masive, intarzierile sunt destul de frecvente si se datoreaza de multe ori unor semnale feroviare eronate. Trebuie mentionat ca in cazul in care trenul ajunge cu mare intarziere exista posibilitatea primirii unor despagubiri, in urma unei reclamatii.

Viteza medie de deplasare a trenurilor rapide se apropie de 160 de kilometri pe ora, ceea ce face ca distanta dintre Stockholm si Göteborg sa fie acoperita in aproximativ 3 ore (cu masina drumul poate depasi leste 5 ore). Daca rezervarea biletelor se face din timp si la ore considerate a nu fi de varf, un drum Göteborg – Stockholm (aproximativ 900 de kilometri) si retur poate sa coste 160 de lei, ceea ce il face o optiune ieftina pentru cazul in care calatoreste o singura persoana. Frecvent insa un asfel de drum costa 300 sau 400 de lei, in conditiile in care rezervarea biletelor se face cu cel mult o saptamana inainte de data calatoriei. De la doi calatori in sus devine mai rentabil financiar sa alegi sa faci drumul cu masina, insa daca timpul si oboseala reprezinta probleme importante atunci trenul reprezinta in continuarea o alternativa interesanta.

 

Transportul aviatic

 

Cele mai convenabile legaturi aeriene intre Romania si Suedia sunt zborurile dintre Bucuresti si Stockholm si intre Bucuresti si Malmö realizate de cei de la Wizzair. Nu numai ca preturile sunt mai mici, dar sunt zboruri directe, ceea ce micsoreaza timpul de calatorie, stresul si posibilitatea de a te trezi la destinatie cu bagajele ratacite. Pentru cei care locuiesc in alte orase exista variante cu escala.

Cei care doresc sa viziteze nordul si sudul Suediei in aceeasi vacanta si nu au mult timp la dispozitie pot sa apeleze la transportul aerian intern. Intre extremitatea sudica a Suediei si cea nordica sunt 1600 de kilometri, astfel incat un zbor de o ora si ceva va scuteste de a sta la volan aproape o zi intreaga.

 

Transportul naval

 

Suedia are porturi mari in Vest, Sud si Est, iar transportul naval este foarte bine dezvoltat. Se poate ajunge usor in statele baltice, Danemarca sau Germania. Traversarea marii intre Helsingborg si Helsingör dureaza doar 20 de minute si ofera acces la castelul lui Hamlet si la un orasel tipic danez. Pretul unei calatorii tur/retur cu una dintre navele Scandlines este de 34 de lei de persoana (21 de lei pentru copii cu varsta intre 4 si 11 ani si persoane peste 65 de ani; gratuit pentru copii mai mici de 4 ani). Pentru cei interesati de experiente acvatice inedite exista numeroase vaporase care ofera excursii catre insule care sunt fie paradis al pasarilor, fie loc de odihna pentru foci. De asemenea, se pot organiza si partide de pescuit.

Orasele mai mari ofera si transport public cu barcile. De cele mai multe ori cardurile de calatorie obisnuite, valabile pe autobuze, sunt valabile si pe aceste barci. Exista si barci care fac tururi turistice, biletele achizitionandu-se separat.

O experienta cu adevarat inedita este o excursie de cateva zile cu barca intre Göteborg si Stockholm. Barcile naviga pe rauri, canale si lacuri interioare, in unele zone canalele fiind construite deasupra unor sosele, peisajele fiind cu adevarat remarcabile. Aceste excursii sunt valabile numai in anotimpul cald iar biletele trebuie rezervate din timp.

 

Daca aveti intrebari referitoare la informatiile din aceasta pagina sau doriti precizari suplimentare, va rugam sa trimiteti un mail la adresa contact [at] romaniinsuedia.com

Facebook