Timp liber

Timpul liber in Suedia este dedicat in mare masura activitatilor in aer liber. Avand in vedere ca aproape sase luni pe an este intuneric si frig (iar in jumatatea nordica si multa zapada), suedezii au nevoie sa foloseasca orice ocazie pentru activitati sociale. Cele mai multe dintre acestea se desfasoara in natura, indiferent de anotimp, insa after-work-urile la barurile de cartier sau chiar la cele mai pretentioase, de centru, sunt apreciate de suedezii de toate varstele.

Saptamana de lucru normala in Suedia este de 40 de ore si este in general respectata la toate locurile de munca. Avand in vedere ca pauza de pranz este aproape obligatorie, cei mai multi dintre suedezi sunt liberi in fiecare seara dupa ora 17 si in zilele de weekend. La asta se adauga sarbatorile legale, zilele de concediu de odihna si zilele de concediu parental, destul de numeroase si care pot fi impartite in mod egal intre sot si sotie. Oportunitati exista deci, si suedezii profita la maxim de ele.

Cea mai comuna activitate de aer liber este plimbarea in natura. Orasele, mari sau mici, sunt construite cu respect pentru natura. Exista numeroase parcuri, unele impresionant de mari, iar padurea este intotdeauna aproape. Exista o sumedenie de alei, asfaltate sau pietruite, care alcatuiesc mii de kilometri de trasee prin natura, in paduri si in jurul lacurilor. Multe dintre acestea sunt interconectate si sunt disponibile si pentru biciclisti, ceea ce face posibila explorarea tarii pe doua roti fara a folosi soselele pentru masini. Unele astfel de trasee au si iluminat public si locuri de parcare auto, astfel incat numerosi suedezi isi fac tura de jogging sau pur si simplu plimbarea zilnica folosind aceste alei din paduri.

Fiind o tara cu peste 2400 de kilometri de coasta, marea si lacurile au un loc special in viata suedezilor. Fie ca este vorba despre navigat, pescuit sau pur si simplu petrecere a timpului liber pe o insula, suedezii iubesc apa. Respectul pe care oamenii de aici il poarta naturii contribuie la faptul ca apele din Suedia sunt printre cele mai curate din lume. De altfel apa de la robinet, provenita in general din surse de suprafata (lacuri) are un gust bun iar supermarketurile nu au o oferta prea mare de apa minerala, in comparatie cu Romania sau Germania.

Sportul este o alta componenta esentiala in viata suedezilor. Cei mai multi dintre ei practica o forma de jogging, insa si alte sporturi au participare de masa. Infrastructura este foarte dezvoltata, astfel incat si localitatile mai mici au parte de terenuri de sport bine amenajate si intretinute, multe dintre ele fiind la dispozitia amatorilor de miscare in mod gratuit. Fotbalul, atat masculin cat si feminin, are o multime de practicanti, insa sunt si numerosi practicanti de hochei, innebandy (un fel de hochei pe parchet, in sala), tenis, handbal, baschet, baseball, etc. Se practica pe scara larga si sporturi nautice. Lectiile de inot sunt obligatorii in scoala (un examen la educatie fizica include o proba de inot de 2000 de metri). De asemenea, exista numeroase terenuri de golf, pentru cei care apreciaza linistea, dar si sali de sporturi de contact, pentru cei plini de adrenalina.

Un abonament la o sala de fitness este la fel de obisnuit ca un abonament la transportul in comun. Preturile sunt cuprinse intre 150 si 300 de lei pe luna, insa un mare avantaj este ca multi dintre angajatori ofera un pachet de beneficii care include o subventie cuprinsa intre 1000 si 3000 de lei anual pentru practicarea sportului.

Muzeele sunt locuri preferate in special de familiile cu copii, insa exista destule atractii si pentru alte tipuri de vizitatori. Oferta este bogata si nu este concentrata numai in orasele mari. Numeroase muzee sunt deschise in zone rurale si au parte de un numar surprinzator de mare de vizitatori, in special in timpul sezonului cald. De altfel intre 15 iulie si 15 august cei mai multi dintre angajati isi iau concediu de odihna si profita de vremea calda si de ziua lunga pentru a vizita locuri noi si a se bucura de natura, stiind ca sezonul rece nu va intarzia prea mult. In lunile de vara suedezii, in general firi rezervate, traiesc totul la maxim si se bucura de fiecare moment de relaxare.

Avand in vedere ca zilele cu soare sunt mai rare in Scandinavia decat in sudul continentului un numar foarte mare de suedezi aloca anual cel putin o saptamana pentru un concediu intr-o tara cu o clima mai generoasa. Bazinul Mediteranei este destinatia cea mai obisnuita, insa pe lista zborurilor de tip charter se afla si Thailanda, alte tari din Asia de Sud-Est, majoritatea tarilor africane, America Centrala si de Sud si Statele Unite. Pentru vacantele mai scurte, de doar cateva zile, se prefera Marea Britanie sau marile orase din Vestul Europei (Roma, Paris, Barcelona, Berlin, etc). Din ce in ce mai multi suedezi redescopera estul Europei, dupa ce in anii ’70-’80 litoralul Marii Negre (Romania, Bulgaria, Turcia) era “invadat” de turisti nordici.

Printre cele mai interesante atractii turistice se afla urmatoarele:

  • Stockholm: Skansen, Gamla Stan, Vasamuseet, Djurgården, Gröna Lund, Abbamuseet
  • Göteborg: Liseberg, Slottsskogen, Universeum, Volvo museet, Feskekörka, Haga
  • Malmö: Turning Torso, Lilla Torg, Sankt Petri kyrka
Facebook