Locuinta

A obtine o locuinta este probabil una dintre cele mai dificile incercari prin care trebuie sa treaca romanii (si nu numai ei) care se muta in Suedia. Sistemul locativ al Suediei este substantial diferit de cel al Romaniei, si de multe ori este nevoie de ani de zile pentru a obtine o locuinta cu chirie asa cum va doriti.

Hyresrätt

Spre deosebire de Romania, care este o natiune de proprietari (multi romani si-au achizitionat la preturi modice, dupa Revolutie, apartamentele in care pana atunci locuisera cu chirie), in Suedia un numar mare de apartamente este destinat chiriasilor. Cele mai multe dintre aceste apartamente apartin unor firme private dar care au actionari majoritari de stat (in general autoritati locale – “comune”). Pentru a obtine un contract de chirie pe termen nedeterminat oamenii se inscriu la “coada” (adica se inregistreaza pe internet pe site-ul companiei respective). Atunci cand vad un apartament care ii intereseaza “aplica” la el. In functie de costul chiriei, numarul de camere, zona in care se afla si orasul in care se afla, un apartament scos la inchiriere poate avea intre cateva zeci si cateva mii de aplicanti. Sistemul alege apoi automat primii 10-20 de aplicanti in functie de vechimea pe care o au la “coada”. In acest moment intervin angajatii firmei, care analizeaza daca aplicantii au venituri suficient de mari pentru a putea plati chiria (venitul lunar pe familie trebuie sa acopere de cel putin 2.5 sau 3 ori pretul chiriei), apoi trimit invitatii la vizitare catre cinci aplicanti. Acestia primesc datele de contact ale persoanei care inca locuieste in apartamentul respectiv (e in preaviz) pentru a putea sa il viziteze. Fiecare dintre cei care primesc aceste invitatii au cateva zile la dispozitie sa raspunda daca vor accepta sau nu contractul. La final este ales, in functie de ordinea stabilita de sistem, candidatul care este cel mai bine clasat si spune ca doreste contractul. Se fac ultimele verificari cu privire la bonitatea financiara si apoi se semneaza contractul. E important de stiut ca exista un numar limita de refuzuri pe care un aplicant le poate avea (de exemplu 3 intr-un an). A nu raspunde la invitatie de doua ori are acelasi efect ca a raspunde “nu” de trei ori: iti pierzi dreptul de a mai aplica timp de 6 luni, un an sau trebuie sa te reinregistrezi. Acesta este motivul pentru care este bine sa nu aplicati la apartamentele pe care nu le doriti. Din pacate puteti sa vedeti doar cateva fotografii si planul locuintei in momentul in care aplicatii, interiorul locuintei poate fi vizionat abia dupa ce primiti invitatia de la companie (va situati printre cei cinci care primesc aceasta invitatie).

Timpul mediu de asteptare la astfel de locuinte variaza drastic de la oras la oras si de la cartier la cartier. Sunt zone in care puteti sa primiti un contract si dupa cateva saptamani, mai ales la apartamentele cu chirii mari, insa sunt si zone in Stockholm, Göteborg si Malmö unde se asteapta pana la 10 ani inainte de a avea sansa la un astfel de contract.

Andra hand

O modalitate mai simpla de a intra in posesia unui contract de inchiriere este contractul de tip “andra hand” (mana a doua). Din diferite motive (se muta temporar in alt oras pentru a munci sau studia, se muta la prieten/prietena, fac o excursie mai lunga in strainatate, etc), unii suedezi decid sa subinchirieze apartamentul in care locuiesc cu chirie. Atentie insa, aceste contracte au durata limitata de timp! Cei care subinchiriaza au dreptul legal de a face acest lucru pentru cel mult 12 luni calendaristice inainte de a pierde contractul.

Cea mai buna sursa pentru a descoperi aceste apartamente de inchiriat este site-ul Blocket. Atentie insa, exista numeroase cazuri in care oamenii au fost pacaliti sa plateasca avans si au ramas si fara locuinta si fara bani. Au existat chiar si cazuri in care clientii au putut vizita apartamentul, au locuit chiar cateva zile, dupa care proprietarul real (nu cel care a incasat banii) a venit acasa dintr-o excursie si i-a evacuat. Evident cu nu toate anunturile sunt pacaleli, insa trebuie avuta mare atentie atunci cand se semneaza contractul si se plateste un avans. Ca regula se cere in avans chiria pe 1 pana la 3 luni, insa evitati pe cat posibil sa platiti sume mari in avans. Evitati, de asemenea, sa trimiteti bani celor cu care ati luat legatura doar online sau telefonic.

Nu va recomandam sa inchiriati apartamente “la negru” decat in cazuri absolut disperate. Dovada unei locuinte (contractul de inchiriere) va este necesara pentru eliberarea unui numar fiscal personal (personnummer) in baza caruia puteti ulterior sa va deschideti cont bancar, sa beneficiati de servicii medicale, sa va faceti cont la firmele care ofera apartamente de tip hyresrätt, sa deveniti practic parte a societatii suedeze.

Bostadsrätt

Daca aveti o suma de bani economisita puteti sa va achizitionati un apartament sau o casa in Suedia. In cazul apartamentelor, sistemul se numeste bostadsrätt. Exista diferente mari intre a fi proprietar de apartament in Romania si in Suedia. Un proprietar de apartament din Suedia nu poate face orice modificare doreste, avand nevoie de acordul firmei care administreaza intreaga cladire. Teoretic asa stau lucrurile si in Romania, insa diferentele sunt uriase in ceea ce priveste partea practica a acestei probleme. Inchiderea balconului, usa diferita la intrare in apartament, zugraveala exterioara in alta culoare, geamuri de alt tip, spart de pereti, sistem alternativ de incalzire / apa calda – toate acestea sunt interzise sau permise numai cu acordul firmei respective, iar incalcarile regulilor atrage consecinte serioase.

Preturile unui apartament variaza puternic, de la cateva zeci de mii de euro in zonele cu probleme sociale pana la cateva milioane de euro in centrele marilor orase.

Cheltuieli de intretinere

Inca din momentul in care se achizitioneaza un apartament se cunosc costurile de intretinere. In Suedia intretinerea este inclusa in chirie la apartamentele de tip hyresrätt sau se plateste separat in cazul apartamentelor de tip bostadsrätt. Nu exista diferente intre lunile de vara si lunile de iarna, costul este fix. De regula, intretinerea include caldura, apa calda, apa rece, iluminat pe scara curatenie pe scara, ridicarea gunoiului menajer. In unele cazuri este inclus si consumul de energie electrica si chiar un pachet de baza de cablu TV. De cele mai multe ori insa trebuie facute contracte pentru energie electrica (doua – unul pentru furnizare si unul pentru distributie), cablu TV, internet. In cazul apartamentelor de tip hyresrätt aceste facilitati pot fi incluse in costul chiriei. Este important de facut o asigurare pentru locuinta care sa includa si bunurile familiei (electronice, electrocasnice, haine, bijuterii, etc).

Sistemul de incalzire este de tip centralizat, nu exista posibilitatea montarii centralelor proprii decat la case. Pentru romani este posibil ca temperatura din apartamente, pe timp de iarna, sa para a fi destul de scazuta. Normele suedeze prevad 21 de grade in living-room (vardagsrum), 18 grade in dormitor (sovrum) si 5-10 grade in pivnita (källare). Daca nu te obisnuiesti cu aceste valori poti sa contactezi firma care administreaza imobilul in care locuiesti sau sa apelezi la calorifere electrice.

Facebook